Selecteer een pagina

Zondag 13 december 2015 gingen drie masseurs van Massageteam4U aan de slag in de Schaatshal Leiden voor het goededoelenevenement ‘De 1000 rondjes van Leiden’.
De Schaatshal Leiden schreef er het leuke, onderstaande verslag over. Ook de masseurs hebben zich prima vermaakt. Volgend jaar, 11 december 2016, bij de 7e editie van de 1000 rondjes, zijn we er weer met plezier bij.

Sterker dan de schaats
Door Mart Spierdijk

LEIDEN – Op de massagetafel liggen ze er allebei eigenlijk nog heel opgewekt bij. Wie het niet weet, zou niet zeggen dat Janina Wolf en Bert Breed net 1000 rondjes op de IJsbaan van Leiden in de benen hebben. “Het was hartstikke leuk”, zei de debuterende Wolf, met een grote glimlach.

Naast de tafel van Breed staat de zilveren overwinningscup. Voor de zesde keer deed de ‘geboren’ fanatieke schaatser mee aan de 1000 rondjes van Leiden, maar voor het eerst mocht het eremetaal met hem mee naar huis. Al moet Breed dit keer de winst eigenlijk delen. “De organisatie laat nog een beker maken. Deze gaat met mij mee, maar ik ben samen met Janina gefinisht”, vertelt Breed.

Onderweg spreken de twee al af samen over de eindstreep te gaan. Wolf krijgt echter na ongeveer 500 rondjes problemen met haar materiaal. “Er brak een veertje van m’n schaats. Daardoor moest ik er even af en toen ik terugkwam liep Bert er 26 voor”: , zegt Wolf. “Het is achteraf wel grappig. Ik heb het 200 kilometer volgehouden, maar mijn materiaal niet”, gaat zij verder.

Als Wolf haar achterstand niet meer kan goedmaken, blijkt Breed een man van zijn woord. Nadat hij eigenlijk al de grens van de 1000 is gepasseerd, schaatst hij nog twaalf ronden door om toch samen, hand in hand, te finishen.

Breed en Wolf zijn niet de enige die de volledige afstand individueel uitrijden. Terwijl het tweetal weer opgelapt wordt, komt er uit de ijshal gejoel en getrommel. Pauline van der Zant is nog bezig haar doel te verwezenlijken. De laatste honderd ronden van de 35-jarige Leidse geven prachtig weer wat een uitputtingsslag de indoor tourtocht is. Op wilskracht sleept ze zich voort, maar hoe dichter ze bij verlossende bel voor de laatste ronde komt des te meer begint ze te stralen. Na negen uur en elf minuten stapt de derde en laatste individuele deelnemer uiteindelijk van het ijs. Wolf en Van der Zant mogen zich tevens de eerste twee vrouwen noemen die de 200 kilometer van Leiden hebben volbracht. ,,Ik heb onderweg niet getwijfeld of ik het zou halen. Met alle steun die ik kreeg, moest dit me lukken’’, aldus Van der Zant.

Na afloop van het schaatsevenement kijkt organisator Willem van Vliet tevreden terug. 120 deelnemers hebben ruim 4000 duizend euro voor het Willem Alexander Kinderfonds bij elkaar geschaatst. “Alleen het startschot ging mis. En de penningmeester vergat even dat z’n bindingen nog om zijn schaatsen zaten”.